Vijf documentaires

Ik was ziek thuis en had geen puf om achter de computer te kruipen. Eindelijk eens tijd om enkele documentaires te bekijken.

Putin’s Kiss

Bij het begin vond ik deze documentaire rommelig van opzet. Ging het nou over de Russische jeugdbeweging Nasji, over hun woordvoerster Masja Drokova, of over de Russische journalist Oleg Kasjin? Ik miste aanvankelijk een kritische blik op Nashi, die toch een dubieuze staat van dienst heeft.

Maar die kritische blik kwam. Eenvoudigweg door de parade van Nasji tegen andersdenkenden in beeld te brengen, maakt duidelijk hoe gevaarlijk het gedachtegoed van deze beweging is. Gaandeweg nemen ook bij Masja Drokova de twijfels toe. Zij raakt bevriend met liberale journalisten, waaronder Oleg Kasjin. Als hij op straat in elkaar wordt geslagen is dat voor Masja een kantelpunt.

Bobby Fischer against the world

Schitterende documentaire over het schaakfenomeen met mooie archiefbeelden. Helaas komen de makers er niet achter wat Bobby allemaal uitvrat tussen 1972 en 1992.

Van Bihar tot Bangalore

In de tweede aflevering van Van Bihar tot Bangalore zoomt Jelle in op de positie van de Indiase vrouw. Die is niet al te rooskleurig. Toch spreekt er hoop uit het de opvang van meisjeswezen. Volgers op Twitter vroegen volgers al aan Jelle waar ze geld konden overmaken.

Helaas verzuimt Jelle ook vragen te beantwoorden. Waar worden de mensen van betaald die het opnemen voor stelletjes die uit liefde willen trouwen? Waar haalt het weeshuis zijn financiering vandaan? Hoe veilig zijn de meisjes die daar zitten? Is dit weeshuis een uitzondering of ligt India er mee bezaaid?

Ik verbaasde mij er opnieuw over dat Jelle zonder tolk werkt. Hierdoor komt hij minder tot de kern. Dat deed hij bij zijn Russische series helaas ook al. Ook Teun van der Keuken heb ik een keer een ‘interview’ in het Hongaars zien doen, omdat hij toevallig wist wat ‘paprika’ in het Hongaars was. De Vpro beschermt de ego’s ten koste van diepgang.

Dames gaan voor

In deze docu wordt opkomst van de moedermavo in de jaren 70 getoond. Hij maakt duidelijk hoe belangrijk de moedermavo was voor het zelfbewustzijn en de emancipatie van een hele generatie Nederlandse vrouwen. Tegelijkertijd is het een oproep voor een herleving van dit instituut om allochtone vrouwen eenzelfde duw in de rug te geven.

De gouden eeuw – deel 1

Hier had ik echt naar uitgekeken: een 13-delige serie over De Gouden Eeuw. Ik had gehoopt alle ins en outs van deze bijzondere periode uit de vaderlandse geschiedenis voorbij te zien komen. Maar wat een deceptie: er wordt direct een parallel naar het heden getrokken, werkelijk voortdurend wandelt presentator Hans Goedkoop in beeld, lullige details worden uitgelicht (of Philips van Marnix van Sint Aldegonde nu wel of niet een aantrekkelijke man was). Wat een ongelooflijke sof, wat een domper.