IDFA: Misconception

Na afloop van de IDFA-documentaire Misconception in Eye, vertelde maakster Jessica Yu waarom ze een documentaire wilde maken over overbevolking. Altijd als het over mondiale issues gaat is er een “big elephant in the room” dat andere antwoorden overschaduwt: overbevolking. Daarom was het voor haar logisch dit vraagstuk nader te bekijken.

Zij toont dit aan de hand algemene opmerkingen van statisticus Hans Rosling en drie mini-documentaires.

De eerste docu gaat over de Chinees Bao (29). Als gevolg van de één-kind-politiek kent China een mannenovershot van ongeveer 30 miljoen. Zijn ouders zien Bao als hun ouderdagsvoorziening en hij wordt sterk onder druk gezet om toch vooral te gaan trouwen. Bao opereert echter in een markt met weinig vrouwen. Bovendien is hij veeleisend en gedraagt hij zich net zo onvolwassen als de gemiddelde westerse twintiger.

In de tweede verhaal zien we de Canadese Denise, een hevig tegenstander van abortus- en geboorteplanningspolitiek. We zien haar NGO succesvol lobby’en bij de Verenigde Naties, onder het motto “If poverty is the problem, let’s fix that”.

De laatste docu is geschoten in Kampala, Oeganda. Het straatarme land heeft een van de hoogste geboortecijfers ter wereld. Hier zien we een bevlogen journaliste Gladys aan het werk. Zij probeert in de steek gelaten kinderen terug te brengen naar hun ouders, of tenminste in een kindertehuis te plaatsen. Het is schrijnend te zien hoeveel kinderen achtergelaten worden, omdat hun ouders (vaak alleenstaande moeders) niet meer voor hun kinderen kunnen zorgen.

Misconception laat het failliet van regulerende bevolkingspolitiek zien en toont aan dat het vooral belangrijk is dat vrouwen scholing krijgen en mondig en zelfstandig worden wil het geboortecijfer van een land gezonde vormen aannemen.