Madame Bovary – Gustave Flaubert

Het verhaal van Madame Bovary, een prachtig geschreven roman met eeuwigheidswaarde, hoeft niet verteld te worden. Enkele indrukken:

In zijn beschrijvingen van de dorpjes en de natuur is Flaubert net Toergenjev. De romantische lijn in het verhaal maakt denk ik het meeste indruk in je tienerjaren, dus pak dat boek maar gewoon bij je ouders uit de kast!

Magistraal vond ik de beschrijving van de arme cafébediende met de klompvoet die door de dokter en de apotheker wel even geopereerd zou worden. Schitterend zijn ook de botsingen tussen pastoor Bournisien en de moderne apotheker Homais, vooral tijdens de wake. De twee zijn voortdurend aan het bekvechten over de kerk en het geloof. Een lange woordenwisseling eindigt als volgt:

Homais was tegen de biecht; Bournisien verdedigde het sacrament; hij vertelde hoeveel gestolen goed daardoor werd teruggebracht; hij haalde voorbeelden aan van dieven die op slag eerlijk waren geworden; militairen die hun zonden kwamen belijden, waren de schellen van de ogen gevallen. Er was in Freiburg een minister…

Zijn metgezel sliep.